Фумио Кишида, който днес стана 101-ият премиер на Япония, подчерта по време на пресконференция, че възнамерява да води "решителна външна политика" спрямо Китай и Русия, информира "Новости".

"По отношение на Китай и Русия възнамерявам да настоявам за това, на което трябва да се настоява, и да водя решителна външна политика", подчерта Кишида.

Япония и Германия започват съвместни ВМС учения в Тихия океан

Япония и Германия започват съвместни ВМС учения в Тихия океан

Германия изпрати фрегатата в Индо-Тихоокеанския регион за засилване на военните контакти с Япония, Австралия и Южна Корея

Неотдавна Кишида проведе първия си телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, на който беше потвърдена готовността на двете страни да продължат да укрепват японско-американския съюз и да работят по прилагането на концепцията за свободен и отворен Тихоокеански регион.

Новият японски премиер също така уточни, че в разговора Байдън е потвърдил ангажиментите си да защитава Япония в съответствие с чл. 5 от договора за сигурност и че те се простират до островите Сенкаку, заради които Япония и Китай имат териториален спор.

Според Кишида страните също така са се договорили да продължат сътрудничеството по въпроси, свързани с Китай, Северна Корея, борбата с коронавируса и др.

Военни кораби на Китай и Русия притесняват Япония

Военни кораби на Китай и Русия притесняват Япония

Не е имало нарушение на японските териториални води