Новият японски премиер Фумио Кишида разказа пред репортери във вторник за първия си телефонен разговор след избирането му с президента на САЩ Джо Байдън, предаде АП.

Разговорът е продължил около 20 минути. "Потвърдихме готовността си да продължим да укрепваме японо-американския съюз, да работим по прилагането на концепцията за свободен и отворен тихоокеански регион", каза Кишида. Новият японски премиер също подчерта, че в разговора Байдън потвърди ангажиментите си да защитава Япония в съответствие с петия член на договора за сигурност и че те се простират до островите Сенкаку.

Фумио Кишида избран за председател на управляващата партия в Япония и ще е новият премиер

Фумио Кишида избран за председател на управляващата партия в Япония и ще е новият премиер

Той е бивш външен министър на страната

Според Кишида страните също се договориха да продължат сътрудничеството по въпроси, свързани с Китай, Северна Корея, борбата с коронавируса. "Също така се договорихме да се обаждаме на Джо и Фумио при комуникация и да проведем лична среща възможно най -скоро", добави с усмивка новият шеф на японското правителство.

По-рано Байдън изпрати поздравления и до японския премиер по повод избора му, в който изрази надежда за засилване на сътрудничеството между двете страни.

И двете камари на японския парламент в понеделник с мнозинство гласуваха Кишида за новия, 100 -ен премиер на Япония.

Управляващите в Япония избират наследник на премиера Суга

Управляващите в Япония избират наследник на премиера Суга

Считан за фаворит е министърът за ваксинацията Таро Коно

На 29 септември той пое поста председател на управляващата Либерално -демократична партия. Изборът на нов лидер се проведе във връзка с изтичането на мандата на Йошихиде Суги, който беше назначен на този пост миналата година поради внезапната оставка на Шиндзо Абе.