Бившият външен министър на Япония Фумио Кишида след гласуване на втори тур днес беше избран за нов председател на управляващата в страната Либерално-демократическа партия (ЛДП) и ще стане следващият премиер. Това показват резултатите от гласуването, информира ТАСС.

Кишида получи 257 от 427 гласа на втория тур, което му позволи да спечели. Неговият опонент, бившият японски министър на външните работи и отбраната Таро Коно, получи 170 гласа. Така Кишида получава поста на нов председател на ЛДП и скоро ще стане новият, 100-тен премиер на Япония. Кишида спечели изборите с мнозинство от депутатите на ЛДП, въпреки че Коно имаше по-широка подкрепа сред редовите членове на партията в регионите.

Управляващите в Япония избират наследник на премиера Суга

Управляващите в Япония избират наследник на премиера Суга

Считан за фаворит е министърът за ваксинацията Таро Коно

Освен Коно и Кишида, в изборите участваха Санае Такаичи и Сейко Нода, които преди това заемаха редица министерски постове, но те не събраха достатъчно гласове в първия тур и отпаднаха от по-нататъшната надпревара. Както се очаква, заседанието на парламента, на което ще бъде одобрена кандидатурата на новия ръководител на правителството, ще се проведе на 4 октомври.

Изборите за председател на ЛДП се проведоха във връзка с изтичането на мандата на премиера Йошихиде Суга. Той пое този пост миналата година заради внезапната оставка на Шиндзо Абе. Самият Суга отказа да участва в предизборната надпревара. Той обясни това решение с желанието да посвети остатъка от мандата си на борбата с коронавируса.

Фумио Кишида е роден през 1957 г. (на 64 години) в семейство на потомствени политици. Дядо му и баща му са били депутати в японския парламент от Либерално-демократическата партия. Кишида завършва престижния юридически факултет на Университета Васеда. През 1993 г. за първи път е избран в ключовата долна камара на парламента от ЛДП.

През 2007-2008 г. Кишида беше министър по работите на Окинава и Северните територии (както в Япония наричат ​​южните Курилски острови). От декември 2012 г. до август 2017 г. беше министър на външните работи в правителството на Шиндзо Абе. След това той оглави политическия съвет на ЛДП. Оттогава Кишида активно се промотира като кандидат за поста председател на партията. Но след оставката на Абе миналата година Йошихиде Суга стана шеф на ЛДП.

Кишида има своя фракция от 46 депутати в партията.

Премиерът на Япония се оттегля?

Премиерът на Япония се оттегля?

72-годишният Йошихиде Суга се отказва и от лидерството на Либерално-демократичната партия