Управляващата партия на Япония вероятно ще избере своя нов лидер и следователно премиер в балотаж между считания за фаворит министър за ваксинацията Таро Коно и бившия външен министър Фумио Кишида. Това показват резултатите от проучване на Kyodo News, проведено до понеделник.

Сред четирите кандидати на президентските избори в сряда се очаква Коно да спечели 764 гласа. Те обаче няма да му осигурят абсолютно мнозинство. Кишида вероятно ще бъде втори с 135 гласа. Бившият министър на вътрешните работи Санае Такаичи има малко под 100, а висшият партиен служител Сейко Нода - малко повече от 20. Други 20 или не са решили, или отказват да отговорят.

Припомняме, че премиерът Йошихиде Суга вероятно ще се оттегли и от премиерския пост.

Японският министър за ваксинацията е фаворит за премиер

Японският министър за ваксинацията е фаворит за премиер

Допитванията показват, че японците искат и различна политика

В началото на мандата си като премиер Суга имаше висок рейтинг на одобрение от около 70%. Популярността му обаче намалява.

Причината е, че партията му беше разтърсена от поредица скандали, свързани с непотизъм. Суга беше критикуван и за начина, по който ръководеше борбата с пандемията от коронавирус и японската кампания за ваксинация, която започна късно.

Освен това премиерът беше подложен на критики и заради настояването си Олимпиадата в Токио да продължи въпреки извънредното положение в японската столица поради скока на заразени с COVID-19.

Японският министър за ваксинацията се включва в надпреварата за премиер

Японският министър за ваксинацията се включва в надпреварата за премиер

Таро Коно разчита на одобрението на 1/3 от населението

На 29 септември ще се проведе гласуването за избор на членове на партията, а на 28 ноември ще се състоят и парламентарните избори.