Токио съобщи за най-големия си брой нови коронавирусни инфекции във вторник, дни след началото на Олимпийските игри, съобщава АП.

Японската столица съобщи за 2848 нови случая на COVID-19, надхвърляйки по-ранния рекорд от 2 520 случая на 7 януари. Общо 200 000 в Токио от началото на пандемията миналата година.

Токио е в четвъртото си извънредно положение, което трябва да продължи по време на Олимпийските игри до началото на Параолимпийските игри в края на август.

Експертите предупредиха, че по-заразният вариант Делта може да доведе до скок на случаи по време на Олимпийските игри, започнали в петък.

Експертите отбелязват, че случаите сред по-младите, неваксинирани хора рязко се увеличават.

Коронавирусът настъпва в Олимпийското село

Коронавирусът настъпва в Олимпийското село

Положителни проби са дали и двама спортисти

Много сериозните случаи са свързани с хора около и над 50 години. Сега те доминират в близо 3000 хоспитализирани пациенти в Токио и постепенно пълнят наличните легла. Според съобщенията властите планират медицинските институции да увеличат капацитета си до около 6000 легла.

Ваксинацията в Япония започна късно и бавно, но нарасна драстично през май в продължение на няколко седмици, тъй като доставките на внесени ваксини се стабилизираха и правителството на премиера Йошихиде Суга настоя да ваксинира повече хора преди Олимпийските игри.

Правителството съобщава, че 25,5% от японците са напълно ваксинирани, все още далеч от нивото, за което се смята, че има някакво значимо въздействие върху намаляването на риска за населението.

Правителството на Суга е критикувано, че приоритет са Олимпийските игри, а не здравето на нацията. Рейтингът на Суга сред обществото е спаднал до около 30% в последните медийни проучвания.

Под сянката на COVID-19: Олимпийските игри в Токио открити при почти затворени врати

Под сянката на COVID-19: Олимпийските игри в Токио открити при почти затворени врати

Японският император Нарухито официално откри Игрите