Организаторите на Олимпийските игри Токио 2020 решиха да проведат игрите без зрители, след като Япония обяви извънредно положение във връзка с коронавируса за столицата, което ще продължи през цялото времетраене на най-голямото спортно събитие, предаде "Ройтерс". 

Масово очакваният ход беше направен след разговори между правителството, организаторите на игрите в Токио и олимпийски и параолимпийски представители. "За съжаление" игрите ще се проведат в ограничен формат, каза председателят на Токио 2020 Сейко Хашимото на пресконференция, като поднесе своите извинения към онези, които са закупили билети

Без зрители за откриването и закриването на Олимпиадата в Токио

Без зрители за откриването и закриването на Олимпиадата в Токио

Предполагаше се, че ще има около 10 хиляди зрители

Премиерът Йошихиде Суга заяви, че е от съществено значение да се предотврати превръщането на Токио, където се разпространява силно заразният "Делта" вариант на COVID-19, в източник на още една вълна от заразени.

Забраната ограбва игрите в Токио, които трябва да се проведат от 23 юли до 8 август, от последната им надежда за пищност и публичен спектакъл.

Някога разглеждан като шанс за Япония да се изправи на световната сцена след опустошителното земетресение преди десетилетие, демонстрационното събитие беше отложено от пандемията миналата година и беше засегнато от огромно превишаване на бюджета. 

Медицински експерти изтъкваха в продължение на седмици, че липсата на зрители ще бъде най-малко рискованият вариант на фона на масовите опасения, че притокът на хиляди спортисти и официални лица ще подхрани нова вълна от заразени.

Стотици хиляди японци настояват за отмяна на Олимпиадата в Токио

Стотици хиляди японци настояват за отмяна на Олимпиадата в Токио

"Животът на хората е по-важен от парите",