Церемонията по откриването на Летните олимпийски игри Токио 2020, отложена с година от пандемията от коронавируса, се проведе днес при почти затворени врати на Националния стадион в японската столица, информира ДПА.

Японският император Нарухито официално откри XXXII Летни олимпийски игри след културна програма, възпроизвеждаща традиционния японски фестивал със стотици изпълнители, и традиционния парад на спортните делегации на страните, който продължи повече от два часа. Цялата церемония продължи около три часа и половина, вероятно наблюдавана от милиарди хора по света по телевизията.

"Днес е момент на надежда", отбеляза президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах в приветствената си реч, преди императорът официално да обяви Игрите на 32-ата олимпиада за открити.

Уволниха режисьора на церемонията по откриването на Олимпиадата в Токио

Уволниха режисьора на церемонията по откриването на Олимпиадата в Токио

Заради негова шега за Холокоста

"Да, много е различно от това, което всички си представяхме. Но нека ценим този момент, защото най-накрая всички сме тук заедно", изтъкна той, назовавайки солидарността "светлината в края на тъмния тунел на тази пандемия".

Бах също така похвали японския народ, като каза на японски "Благодаря на всички японски хора", че са направили игрите възможни.

Стадионът с 68 000 места беше почти празен, като само около 950 души бяха допуснати, включително ВИП персони, сред които първата дама на САЩ Джил Байдън и френския президент Еманюел Макрон, както и спонсори, длъжностни лица и медии.

Имаше минута мълчание за жертвите на пандемията, принудила първото по рода си отлагане на олимпиада.

Без зрители на Олимпиадата, след като обявиха извънредно COVID-19 положение за Токио

Без зрители на Олимпиадата, след като обявиха извънредно COVID-19 положение за Токио

Това беше очакван ход

Акценти, наред с други, бяха запалването на олимпийския котел в кулминацията на щафетата с олимпийския огън, която също се проведе в голяма степен извън очите на обществеността заради пандемията. Човекът, който запалва котела, е сред най-добре пазените тайни на всички игри. Това беше най-добрата японска тенисистка Наоми Осака.

За първи път в историята за поддържане на олимпийския огън се използва водород с цел опазване на околната среда.

Повечето страни имаха двама носители на знамето вместо един, тъй като МОК насърчава равенството между половете.

Те включваха ямайската спринтова звезда Шели-Ан Фрейзър-Прайс, чешката тенис звезда Петра Квитова и лицето на отбора на бежанците, сирийката Юсра Мардини, заедно с маратонеца Тачловини Габрийесос от Еритрея.

Без зрители за откриването и закриването на Олимпиадата в Токио

Без зрители за откриването и закриването на Олимпиадата в Токио

Предполагаше се, че ще има около 10 хиляди зрители

Повече от 11 000 спортисти ще се състезават за 339 медала в 50 дисциплини в 33 спорта до 8 август; но по-важен брой за определяне на успеха или провала на игрите може да са свързаните с Олимпийските игри коронавирусни инфекции, които днес достигнаха 106 от 1 юли.

По-голямата част от състезанията ще се проведат при затворени врати, тъй като Токио се намира в извънредно положение заради коронавируса, а по-голямата част от населението се противопоставя игрите да се провеждат сега. Стотици хора протестираха срещу провеждането на игрите в Токио в района на олимпийския стадион по време на церемонията на откриването на най-голямото спортно събитие в света.

Ала МОК и японските политици и организатори настояха за провеждането за игрите.

Япония ще бъде домакин за четвърти път на Олимпиада. Преди това страната два пъти беше домакин на Зимни олимпийски игри (Сапоро 1972 и Нагано 1998), както и на Летните олимпийски игри през 1964 г. в Токио.

Стотици хиляди японци настояват за отмяна на Олимпиадата в Токио

Стотици хиляди японци настояват за отмяна на Олимпиадата в Токио

"Животът на хората е по-важен от парите",