В навечерието на Олимпийските игри в Токио организаторите уволниха дректора и режисьор на церемонията по откриването Кентаро Кобаяши, съобщава "Ройтерс".

Организационният комитет на Токио 2020 съобщава, че той е уволнен след своя шега за Холокоста от 1998 г.

В интернет се появи запис на речта на Кобаяши отпреди 20 години. Кадрите показват как той предлага да "изиграе Холокоста" и хвърля много отрязани от хартия човешки фитури, които олицетворяват жертвите на геноцида. Видеото стана много гледано сред японците в социалните мрежи, а потребители отправиха остри критики.

Междувременно стана ясно и че бившият японски премиер Шиндзо Абе - твърд поддръжник на това Олимпиадата в Токио да се състои, ще пропусне церемонията по откриването.

Това е поредното затруднение пред организаторите на игрите в Токио и идва само дни, след като известен японски музикант беше принуден да се откаже да бъде композитор на церемонията по откриването заради сигнали за тормоз и грубо отношение от негова страна.

СЗО иска провеждането Олимпийските игри в Япония

СЗО иска провеждането Олимпийските игри в Япония

Организацията вярва в силата на събитието по време на пандемия

Абе, който беше облечен като герой от видеоиграта "Супер Марио" на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., за да представи Япония, изигра огромна роля за това те да се проведат в Токио през 2020 г.

В речта си пред Международния олимпийски комитет Абе увери, че ядрената катастрофа във Фукушима е "под контрол" и представи нацията си като "страстна, горда и силно вярваща" в Олимпийските игри.

По това време Абе и неговите поддръжници се надяваха Олимпийските игри да имат същото въздействие като Олимпиадата в Токио през 1964 г., възвестявайки възраждането на нацията след десетилетия на икономическа стагнация, и също така да отбележат нейното възстановяване от опустошителната ядрена катастрофа през 2011 г.

Вместо това Олимпийските игри, отложени с година заради глобалната пандемия, се сблъскаха с поредица от неуспехи, включително и напускането на бившия шеф на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори заради сексистки забележки. Последва и оставката на креативния ръководител на Олимпийските игри в Токио Хироши Сасаки, след като той направи унизителни коментари за популярна японска артистка.

Коронавирусът настъпва в Олимпийското село

Коронавирусът настъпва в Олимпийското село

Положителни проби са дали и двама спортисти