Олимпийските игри в японската столица Токио трябва да се състоят по план, за да демонстрират на света какво може да се постигне с правилните мерки на фона на пандемията COVID-19. Това заяви в сряда ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от "Ройтерс".

В разговор с членовете на Международния олимпийски комитет на сесията им в японската столица, Тедрос настоя, че светът се нуждае от Олимпиадата сега "като празник на надеждата". 

"Олимпийските игри имат силата да обединят света, за да го вдъхновят и покажат какво е възможно, каза той. Нека лъчите на надеждата от тази земя да осветят нова зора за един здрав, по-безопасен и по-справедлив свят, каза той. Искрено се надявам игрите в Токио да успеят."

Гебрейесус обаче не скри и мрачната статистика около разпространението на вируса. Повече от 100 000 души ще умрат от COVID-19 по света до края на Олимпийските игри, прогнозира ръководителят. По думите му, пандемията е изпитание, в което светът се проваля. Той също така предупреди, че всеки, който смята, че пандемията е приключила, защото случаите са под контрол в държавата му, живее в илюзия. 

Игрите в Токио започват на 23 юли на фона на въпроси относно тяхната безопасност, докато пристигат десетки хиляди чужденци.

Коронавирусът настъпва в Олимпийското село

Коронавирусът настъпва в Олимпийското село

Положителни проби са дали и двама спортисти

Тедрос разкритикува несъответствията между ваксините между страните, като заяви, че пандемията може да бъде прекратена, ако икономиките на Г-20 покажат колективно лидерство и има по-справедливо разпределение на ваксините.  Япония, с около 34% от населението, които са получили поне една доза от ваксината, е загрижена, че Олимпийските игри могат да се превърнат в супер разпространител. Нарастващите случаи на COVID-19 в Токио хвърлиха сянка върху събитие, което, след като вече беше отложено миналата година заради пандемията, сега ще се проведе без зрители.

Япония този месец реши, че участниците ще се състезават пред празни стадиони, за да минимизират рисковете за здравето. В страната има 67 положителни случаи сред акредитираните за игрите от 1 юли насам, въпреки строги мерки за влизане. Япония, чиято програма за ваксинация изостава от тази на повечето други развити страни, е регистрирала над 840 000 случая и 15 055 смъртни случая, а градът-домакин Токио преживява нов скок, като във вторник са регистрирани 1387 случая.

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Няма да допуска чуждестранни жители