Популярният японски министър, отговарящ за ваксинацията в страната - Таро Коно, ще се включи в надпреварата за лидер на управляващата политическа партия и за следващ премиер на Япония, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, преди дни настоящият премиер Йошихиде Суга съобщи, че възнамерява да подкрепи Коно за поста, след като обяви, че той самият ще се оттегли.

Коно, изглежда, има предимство пред бившия външен министър Фумио Кишида и бившия вътрешен министър Санае Такаичи в надпреварата.

Близо 1/3 от анкетираните в проучване, проведено миналата седмица, са на мнение, че 58-годишният министър е най-подходящи за наследник на Суга.

Премиерът на Япония се оттегля?

Премиерът на Япония се оттегля?

72-годишният Йошихиде Суга се отказва и от лидерството на Либерално-демократичната партия

На 29 септември ще се проведе гласуването за избор на членове на партията, а на 28 ноември ще се състоят и парламентарните избори.

Припомняме, че Суга вероятно ще се оттегли и от премиерския пост.

В началото на мандата си като премиер Суга имаше висок рейтинг на одобрение от около 70%. Популярността му обаче намалява.

Причината е, че партията му беше разтърсена от поредица скандали, свързани с непотизъм. Суга беше критикуван и за начина, по който ръководеше борбата с пандемията от коронавирус и японската кампания за ваксинация, която започна късно.

Освен това премиерът беше подложен на критики и заради настояването си Олимпиадата в Токио да продължи въпреки извънредното положение в японската столица поради скока на заразени с COVID-19.

Японският министър за ваксинацията е вероятен наследник на Суга

Японският министър за ваксинацията е вероятен наследник на Суга

Премиерът се оттегля и като лидер на партията си