Продължителна суша и по-високите от средните за септември-октомври температури са понижили водните нива в Западните Балкани, влияят на ВЕЦ и повишават цените на електроенергията, съобщава "Ройтерс".

Пясъчни брегове, които не са се показвали от десетилетия по реките Дунав и Сава се появяват, тъй като водата постепенно се отдръпват поради оскъдни валежи. Навигацията по участъци от Дунав в Унгария е спряна или е значително по-бавна.

В Сърбия корабите и баржите успяват да се движат тази седмица, но в Хърватия нивото на Дунав спада до 15-годишен минимум, според държавната хидрометеорологична служба.

Ежедневната продукция от водноелектрическите централи в Сърбия е спаднала с 20% до 15 милиона киловатчаса (kWh).

Сегашният воден поток във ВЕЦ "Железни врата" е на път да мине рекордно ниските нива от 1986 г., като "основните причини са ниските нива във всички реки, не само в Сърбия, но и в целия регион".

Търговец на електроенергия коментира пред "Ройтерс", че производството на водноелектрически централи в Сърбия е спаднало с около 27% годишно, а тенденцията е подобна и в съседна Босна.

Цените на тока на сръбските и хърватските електроенергийни борси са се увеличили с повече от 30% от началото на 2018 г., а енергийните компании в региона и особено в Албания, които разчитат на производството на електроенергия, са принудени да внасят, за да задоволят търсенето.

Oбщата дневна продукция, включваща въглищни централи, е около 86 млн. KWh и се допълва с ежедневни покупки от 0,8 млн. KWh от други източници. Търсенето от Балканите води до по-високи цени на електроенергията в съседна Унгария, обяснява друг търговец.

Договор за декември там се търгува за 60,40 евро на мегават час (MWh) в четвъртък, или повече от 9 евро над еквивалента в Чехия, показват данни от борсата.

Въпреки прогнозите, нивата на водата в Дунав няма да се покачат толкова бързо поради големината на реката, съобщава хърватската хидрометеорологична служба.

В резултат на това цените на електроенергията се очаква да останат на подобни нива през първото и вероятно второто тримесечие на 2019 г., допълва търговецът.

В Белград се появяват и виждат потопени преди десетилетия шлепове и лодки, "тези екстремни климатични ситуации ще станат по-лоши и по-чести поради климатичните промени", коментира Любомир Пейчич, председател на "Обедини сръбски риболовци" и предупреждава, че ниските нива на водата заплашват и дивата природа.