Държавите от Г-20 ще обмислят да удължат облекчаването на дълговете на най-бедните страни, засегнати от коронавируса. Но окончателното решение за това ще се вземе през втората половина на 2020 година, предаде АФП.

Това обявиха министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 след виртуална среща, посветена на възстановяването на световната икономика, засегната тежко от коронавируса.

Двадесетте най-индустриализирани държави обявиха през април едногодишен мораториум върху дълга на най-бедните държави в света, но мярката бе разкритикувана като недостатъчна.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова в събота инициативата за мораториума върху дълга да бъде удължена до края на 2021 г., докато множество благотворителни организации и фондации, включително Oxfam, обявиха, че мярката трябва да бъде удължена до 2022 г., за да се предотврати настъпването на истинска "катастрофа за стотици милиони души".

В окончателното си изявление след виртуалната среща, организирана от Рияд, министрите и банкерите от Г-20 заявиха, че през втората половина на 2020 г. "ще обмислят ново възможно удължаване на мярката за мораториума върху дълга".

В послание към финансовите министри на Г-20 директорът на МВФ Кристалина Георгиева подчерта, че пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството.

Досега 42 държави са кандидатствали да бъдат включени в дълговия мораториум, като са поискали да им бъде предоставена възможност да спрат за година изплащането на общ дълг в размер на 5.3 милиарда долара.

Всяко разширяване на мярката ще се прави в зависимост от начина, по който се развива пандемията и препоръките на Международния валутен фонд и Световната банка, които ще бъдат представени на членовете на Г-20 преди срещата им през октомври, добави Кристалина Георгиева.

Припомняме, че миналия месец от МВФ обявиха, че очакват глобалният БВП да се свие с 4.9 процента през 2020 година.