Президентът на Молдова Мая Санду обяви, че проверката на международната одиторска компания, наета от правителството й, не потвърждава то да дължи 800 милиона долара на "Газпром".

САЩ санкционират 7 руснаци за дестабилизиране на Молдова

САЩ санкционират 7 руснаци за дестабилизиране на Молдова

Груба намеса в изборите, организиране на антиправителствени протести и други обвинения

Според президента молдовските власти са отхвърлили предложението да подпишат договор с руската холдингова компания за изплащане на подобен дълг, защото по думите й това били ужасно много пари.

"Следващата седмица нашето правителство ще излезе с изявление как сме наели международна компания, която е извършила одит и е установила, че нямаме дългове към "Газпром" в размер на 800 милиона долара. Искаше им се бързо да ни излъжат", заявява Мая Санду пред молдовски вестник, цитирана от ИТАР ТАСС.

Според президента молдовските власти са отхвърлили предложението на "Газпром" да подпишат, че му дължат подобна сума, тъй като това били ужасно много пари.

"Мисля, че постъпихме правилно", посочи Санду.

От "ИТАР ТАСС" припомнят, че едно от основните условия, при които ръководството на "Газпром" се съгласило през октомври 2021 г. да удължи договора си за доставка на газ за Молдова за следващите пет години, било тя да погаси натрупания до онзи момент дълг и след това да започне да си плаща навреме.

Тогава официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов обявил, че дългът на Moldovagaz е 433 млн. долара, но като се вземат предвид и забавените плащания, то общата сума достига 709 млн. долара.

Двадесет и двама руски дипломати напускат Молдова

Двадесет и двама руски дипломати напускат Молдова

Още един знак, че отношенията между двете страни все повече се влошават

По данни на Сметната палата на Молдова, която също е извършила своя проверка и е написала одитен доклад, дългът е 590.8 млн. долара. До този момент сумата от 800 млн. долара, за която днес заговори Санду, не е била споменавана, коментират от ИТАР ТАСС.