Пристанището на Балтимор отвори временен канал в понеделник, освобождавайки някои влекачи и баржи, които бяха блокирани от срутването на моста миналата седмица, но служители казаха, че по-широкото възстановяване на търговското корабоплаване остава все още невъзможно, предава Ройтерс.

Входът за пристанището на Балтимор остава блокиран, след като натоварен контейнеровоз загуби управление и се сблъска с опорна колона на моста "Франсис Скот Кий" миналия вторник, което предизвика срутването му убивайки шестима пътни работници.

Екип за възстановяване, ръководен от бреговата охрана на САЩ и щата Мериленд, продължава да работи за бързото отваряне на пристанището, най-голямото в САЩ за внос и износ на селскостопанско и строително оборудване и автомобили.

Първата задача е освобождаването на товарния кораб "Дали", заседнал под отломки от стоманения мост с 4000 контейнера.

Властите отказаха да преценят колко време ще отнеме освобождаването на пристанището.

Ограниченият трафик на кораби беше възобновен за първи път в понеделник, след като екипите за възстановяване отвориха временен канал с контролна дълбочина от 3,35 метра от северната страна на разрушения мост.

Първият плавателен съд, преминал през канала, беше влекач, бутащ шлеп, доставящ реактивно гориво на Министерството на отбраната на САЩ, съобщи бреговата охрана във Facebook.

Втори временен канал от южната страна с дълбочина от 4,6 до 4,9 метра ще бъде отворен "през следващите дни", каза Мур.

След като отломките бъдат изчистени, трети канал с дълбочина от 6,1 до 7,6 метра ще позволи почти целия трафик на влекачи и шлепове да влиза и излиза свободно от пристанището, каза Гилреат.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще види от първа ръка възстановяването в петък, когато ще пътува до Балтимор, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Администрацията на Байдън помогна за осигуряването на шлепове и кран заедно с осигуряването на финансови средства работи с Конгреса, за да гарантира, че федералното правителство ще плати за възстановяването на моста.

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Първоначални оценки възлизат на 4 ,милиарда долара