Скоро ще започне актуализация на технико-икономическата обосновка на проекта "Бургас-Александруполис", която може да доведе до промени в трасето на петролопровода.

Това съобщи ръководителят на проекта от компанията "Газпром нефт"Николай Серегин, цитиран от РИА Новости.

"Проведено е техническо съвещание на участниците в проекта и е взето решение за това съвсем скоро ще започне актуализация на технико-икономическата обосновка", посочи Серьогин.

Актуализация се налага заради променената пазарна обстановка в последните години, при положение че проектът на „Бургас - Александрополис" е изготвен през 2001 година.

По думите на Серегин актуализацията ще позволи да се определят бъдещите тарифи и разработката на новия план трябва да бъде завършена до края на 2008 година.

Според него ще има няколко поправки в маршрута на петролопровода. Технико-икономическите обосновки ще бъдат готови в края на 2008 или началото на 2009 г.
Руският природен газ през газопровода "Южен поток" ще тръгне най-рано през 2013 - 2014 г., потвърждават от "Газпром".

Припомняме, българската държава участва в проекта по изграждането на нефтопровода.
Въпреки че не биха могли да окажат някакво законово въздействие в редица градове по южното Черноморие бяха проведени референдуми по въпроса "за" или "против" тръбата. Противниците на проекта поставиха акцент върху сериозните екологични последствия, които може да има такова съоръжение в Бургаския залив.