Протести и стачки продължават срещу пенсионната реформа във Франция. Съобщава се за стотици арестувани след вчерашния протест. 

Демонстрациите продължават и в петък, а синдикати готвят мащабни стачки в следващите дни. 

Доставките на гориво във Франция може да бъдат отново изложени на риск следващата седмица след призивите на профсъюзите за удължаване на 10-дневната стачка в рафинериите в знак на протест срещу решението на правителството да увеличи възрастта за държавна пенсия с две години до 64 години, съобщи "Ройтерс".

Говорител на оператора TotalEnergies (TTEF.PA) каза, че при блокирани доставки от депа и рафинерии производството ще трябва да бъде спряно след достигане на максималните нива на запасите.

В понеделник гласуват вот на недоверие на правителството. 

Сенатът на Франция подкрепи пенсионната реформа на Макрон

Сенатът на Франция подкрепи пенсионната реформа на Макрон

Правителството е пред важен избор

Политически партии, които се противопоставят на плана за пенсионна реформа на френското правителство, внесоха вота в парламента, след като министър-председателят на страната Елизабет Борн използва специални конституционни правомощия, за да наложи противоречиви пенсионни реформи без одобрението на парламента.

Членовете на независимата група Liot и тези на пет други опозиционни партии - с общо 91 депутати - внесоха първото междупартийно предложение за недоверие, съобщи всекидневникът Le Figaro.

За да бъде свалено правителството, вотът на недоверие трябва да събере 287 гласа в Народното събрание.

След като законопроектът за пенсионната реформа беше приет от Сената в четвъртък, окончателният вариант на проектозакона трябваше да бъде приет за парламентарно одобрение.

Французите протестират в последен опит да спрат пенсионната реформа

Французите протестират в последен опит да спрат пенсионната реформа

Утре се провежда окончателното гласуване по законопроекта

Въпреки това, след консултации с президента Еманюел Макрон, министри и други политически служители, премиерът Борн се позова в четвъртък на член 49.3, който позволява на министър-председателя да заобикаля парламента.

Решението на Макрон беше продиктувано от страха, че депутатите могат да блокират реформите, тъй като правителството няма абсолютно мнозинство. Реформите включват повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години през 2030 г. и изискване за най-малко 43 години стаж за право на пълна пенсия.