Хиляди хора излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия в събота в знак на протест срещу скока на наемите и цените на жилищата във време, когато високата инфлация изправя много португалци пред значителни трудности "да свързват двата края", предава Ройтерс.

"Днес сме изправени пред огромна жилищна криза", каза Рита Силва активист на групата за достъпни цени на жилищата Habita на протеста в Лисабон. "Това е извънредно социално положение."

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, като правителствени данни показват, че повече от 50% от работниците са печелили по-малко от 1000 евро на месец миналата година. Минималната месечна заплата е 760 евро.

Наемите в Лисабон са скочили с 65% от 2015 г. насам, а продажните цени са скочили със 137% през този период, показват данни на Confidencial Imobiliario, който събира данни за жилищата. Наемите са се увеличили с 37% само миналата година, повече отколкото в Барселона или Париж, според друга компания за данни за недвижими имоти, Casafari.

Положението е особено тежко за младите. Средният наем на едностаен апартамент в Лисабон е около 1350 евро, показва проучване на жилищния портал Imovirtual.

Социалистическото правителство обяви миналия месец жилищен пакет, който, наред с други мерки, сложи край на спорната схема "Златна виза" и забрани новите лицензи за имоти на Airbnb, но критиците казват, че това не е достатъчно за понижаване на цените в краткосрочен план.

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-лошия град за живеене в света, според проучване на застрахователните брокери CIA Landlords. Настоящият процент на инфлация в Португалия от 8,2% изостри проблема.

Португалия обяви нови антиинфлационни мерки

Португалия обяви нови антиинфлационни мерки

С €2.5 млрд. правителството подпомага семействата с ниски доходи