Правителството на Португалия обяви мерки на стойност 2,5 милиарда евро, за да помогне на семействата с ниски доходи да се справят с растящата инфлация и високите лихвени проценти, включително премахване на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху основните хранителни продукти, съобщава Ройтерс.

Само преди седмица правителството изключи възможността за намаляване на ДДС.

Министърът на финансите Фернандо Медина заяви, че пакетът от помощи, който се очаква да облагодетелства около милион семейства, е станал възможен, след като бюджетният дефицит падна повече от очакваното миналата година до 0,4%.

Поехме ангажимент към португалците, че ще поддържаме публичните финанси в ред, защото те ни позволяват да можем да помогнем на португалците. Ние разпределяме допълнителните приходи на португалците, поясни той.

Говорейки на пресконференция, той посочи, че правителството все още обсъжда с производителите и търговците на дребно кои продукти трябва да бъдат в списъка на основните хранителни продукти, които ще бъдат спестени от данъка върху добавената стойност, който сега е 6%. Разходите за тази мярка за държавата ще бъдат приблизително 410 милиона евро, каза Медина.

Общите разходи включват също 140 милиона евро в подкрепа на фермерите, както и допълнителна месечна субсидия от 30 евро за домакинства с ниски доходи, плюс 15 евро на дете, и допълнително увеличение от 1% на заплатите за повече от 740 000 служители в страната, чиито заплати са се повишили средно с 3,6% на 1 януари.

Инфлацията в Португалия се забави леко до 8,2% на годишна база през февруари, но основната инфлация се ускори, движена от цените на непреработените хранителни продукти, като плодове и зеленчуци, които скочиха с 20,11%.

Хиляди португалци протестираха срещу скъпия живот

Хиляди португалци протестираха срещу скъпия живот

Искат увеличение на доходите и контрол върху цените