Хиляди протестиращи изпълниха центъра на столицата Лисабон в събота, за да поискат по-високи заплати и пенсии, както и правителствена намеса за ограничаване на растящите цени на храните, съобщи "Ройтерс".

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и официалните данни показват, че повече от 50% от португалските работници са печелили по-малко от 1000 евро на месец миналата година, докато минималната заплата е само 760 евро на месец.

Според данни на "Евростат", минималната работна заплата в Португалия - измерена по покупателната способност, а не по текущи цени - през 2023 г. е 681 евро на месец, 12-та най-ниска от 15-те държави от Европейския съюз, които имат минимални заплати. За сравнение 726 евро в Полша, 775 евро в Гърция или 798 евро в Испания.

Най-големият синдикат в Португалия, CGTP, който свика протестите, призовава за незабавно повишаване на заплатите и пенсиите с поне 10% и иска правителството да наложи тавани на цените на основните храни.

Министърът на икономиката на Португалия Антонио Коща Силва изключи в петък всякаква правителствена намеса за спиране на растящите цени на храните, виждайки пазара като най-добрия механизъм за определяне на цените.

Хиляди на протест срещу скъпия живот в Португалия

Хиляди на протест срещу скъпия живот в Португалия

Повече от 50% от работниците са печелили по-малко от 1000 евро на месец

Към 1 януари заплатите на държавните служители са се увеличили средно с 3,6% спрямо нивата от 2022 г., а тези в частния сектор са нараснали с 5,1%, а пенсиите са се увеличили с максимум 4,83%, показват данните на правителството.

Инфлацията в Португалия се забави до 8,2% през февруари от 8,4% предходния месец. Цените на непреработените хранителни продукти, като плодове и зеленчуци, скочиха с 20,11 процента.

Година след като премиерът социалист Антонио Коща спечели мнозинство в парламента, той е изправен пред улични протести и стачки на учители, лекари, железничари и други професионалисти.