Федералният резерв на САЩ има намерение да разследва ролята на американската инвестиционна банка Goldman Sachs в икономическите проблеми на Гърция.

Разследването ще обхване и дейността на други финансови инститиции.

Директорът на Федералния резерв Бен Бернанке обеща публичност на разследването след като в американския сенат изразиха безпокойството си от действията на тази банка и на няколко други инвестиционни фонда.

Има предположения, че те са оказали отрицателно въздействие върху икономическата ситуация в Гърция, съобщава БиБиСи.

Според коментара на Бернанке има вероятност да се окаже, че различни финансови инструменти са се използвали за дестабилизация на компании, а от там и на държави, които са контрапродуктивни.

Подозренията са че, Goldman Sachs е подпомогнал гръцкото правителство да скрие все по-тежкото състояние на бюджетния дефицит.

За сделката, сключена между гръцките власти и американската банка, се знае отдавна. През 2002 година обаче Гърция е взела кредит в размер на 1 милиард евро, който не е бил включен в общия баланс на бюджета.

Това е помогнало на Атина да отговори на изискванията за показатели на Еврозоната - външен дълг не повече от 60% от обема на Брутния вътрешен продукт.