Франция обяви "повишена" тревога заради разпространението на птичи грип, принуждавайки птицефермите да държат птиците на закрито, за да ограничат силно заразната болест, съобщи министерството на земеделието на страната, цитирано от Ройтерс.

Вторият по големина производител на птиче месо в Европейския съюз регистрира нов ръст на огнищата на птичи грип през последните месеци, след като тази година най-лошата вълна на болестта наложи умъртвяването на 22 милиона птици.

Между 1 август и 8 ноември във френски ферми бяха открити 49 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI), обикновено наричана птичи грип, с голям и нарастващ брой случаи, открити при домашни птици в задните дворове и сред диви птици, казаха от министерството.

"В контекст, белязан от безпрецедентната устойчивост на вируса в околната среда и силната миграционна активност на дивите птици, от съществено значение е да се засилят превантивните мерки за избягване на заразяване на птицефермите", се казва в изявление.

Въпреки че вирусът е безвреден след преработка на храната, разпространението му е проблем за правителствата и птицевъдната индустрия поради опустошението, което може да причини на фермите, възможността за търговски ограничения и риска от предаване на хора.

"Повишеното" ниво на риск, което преди беше определено като "умерено", предполага, че всички домашни птици трябва да се държат на закрито във фермите и да се вземат допълнителни мерки за сигурност, включително за ловците, за да се избегне разпространението на болестта.

Европа преживя най-тежката си криза с птичи грип тази година, с умъртвени близо 50 милиона глави домашни птици, а устойчивостта на вируса през лятото повиши риска от широко разпространени инфекции през следващия сезон, каза миналата година Агенцията за безопасност на храните на ЕС (EFSA).

Птичият грип обикновено атакува през есенните и зимните месеци. Предава се чрез заразени изпражнения от мигриращи диви птици или директен контакт със замърсени фуражи, дрехи и оборудване или по въздуха.

Птичият грип и войната в Украйна качват цената на яйцата в Европа

Птичият грип и войната в Украйна качват цената на яйцата в Европа

Очаква се високите цени да се задържат