Големите огнища на птичи грип в Съединените щати и Франция засягат глобалните доставки на яйца, а цените на основните хранителни продукти се повишават заради войната в Украйна, която  нарушава доставките на зърно и други храни за Европа и Близкия изток, предава Ройтерс.

По-високите цени са особено болезнени за потребителите, които разчитат на яйцата като евтин източник на протеини и заместител на по-скъпото месо. Търсенето скача около великденските празници в Съединените щати и в Европа, тъй като семействата използват яйца за приготвяне на традиционни ястия и боядисване на великденски яйца.

Птичият грип наложи унищожаването повече от 19 милиона кокошки във ферми в САЩ тази година в най-сериозната епидемия от 2015 г. насам, елиминирайки около 6% от общия им брой в страната, според изчисленията на Ройтерс от данни на федералното и щатските правителства. Междувременно Франция е ударена от най-тежката си епидемия от птичи грип, при която около 8% от кокошките-носачки са били унищожени.

Вирусът и войната са най-големите предизвикателства за доставчиците на яйца, които също се борят с недостига на работна ръка и високите разходи за енергия и зърно, използвано за храна за животните. Тези разходи се увеличиха значително още от есента на миналата година, а сега и допълнително заради започналите военни действия в Украйна

Украйна е произвела 14,1 милиарда яйца през 2021 г., показват данни на украинската държавна статистическа служба. Година по-рано производството достигна 16,2 милиарда яйца, повече от 15,7 милиарда, произведени във Франция, най-големият производител на яйца в ЕС, според френската група за производство на яйца CNPO.

През последните години Украйна е основният доставчик на яйца за ЕС, като осигурява около половината от вноса, изпреварвайки САЩ.

Страните от Близкия изток, които са закупили украински яйца преди войната, се опитват да намерят заместващи доставки в Европа, каза Лоик Куломбел, вицепрезидент на CNPO.

"Има проблем с птичия грип във Франция, но и в цяла Европа", каза той. "Няма друга европейска страна, която би имала достатъчно голямо производство, за да компенсира недостига.

По-високите цени на яйцата изяждат печалбите за пекарните и хранителните компании и без това ударени от увеличените разходи за брашно и други стоки. Световните цени на храните скочиха с близо 13% през март до нов рекорд, тъй като войната в Украйна, основен износител на пшеница и царевица, повиши цените на зърното, съобщи агенцията на ООН по прехраната.

Очаква се цените на яйцата да останат по-скъпи за по-дълъг период, заявиха производителите, тъй като ще са необходими месеци, за да се възобнови дейността в заразените ферми. Инфекциите също така затрудняват работата в съоръжения, които преработват яйца с черупки в продукти като сушени яйца и други яйчени продукти, използвани в хранителни продукти като смеси за торти и палачинки и сандвичи.

Войната в Украйна може да обрече над 1/5 от човечеството на бедност, нищета и глад в мащаби, невиждани от десетилетия. За това предупреди в Туитър генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Освен водещ износител на зърно, Украйна е и основният доставчик на слънчогледово олио, значителен доставчик на соя, птиче месо, мед и млечни продукти.

Европейският съюз предупреди за продоволствена криза в света, тъй като и Русия, и Украйна са големи износители в агропромишления сектор. Не се изключва увеличение на цените на зърното, енергията, торовете, металите и други.

Войната в Украйна - катастрофална за световното производство на храни

Войната в Украйна - катастрофална за световното производство на храни

Въпросът не е дали ще изпаднем в световна продоволствена криза , а колко голяма ще е тя