Войната в Украйна ще предизвика шок за световното предлагане и цената на храните. За това предупреди пред Би Би Си Свейн Торе Холсетер, ръководител на една от най-големите компании за торове в света - норвежката Yara International.

По негови думи цените на торовете са били високи още преди руската инвазия поради рязкото поскъпванена газа, но могат да продължат да растат.

Yara International, която развива дейност в над 60 държави, купува значителни количества основни суровини от Русия.

Холсетер посочи, че компанията е била в трудна ситуация още преди войната.

Сега това е допълнително нарушаване на веригите за доставки и ние наближаваме най-важната част от този сезон за Северното полукълбо, когато много торове трябва да се придвижат и това доста вероятно ще бъде засегнато, прогнозира той.

Цената на природния газ възкачва нови върхове
Обновена

Цената на природния газ възкачва нови върхове

Цената на газа достигна 3900 долара за хиляда кубични метра

Русия произвежда огромни количества хранителни вещества, като калий и фосфат - ключови съставки на торовете, които позволяват на растенията и културите да растат. Холсетер посочи, че около една четвърт от ключовите хранителни вещества, използвани в европейското производство на храни, идват именно от Русия.

За мен въпросът не е дали ще изпаднем в световна продоволствена криза - въпросът е колко голяма ще бъде тя, подчерта той.

"Правим каквото можем да направим в момента, за да намерим и допълнителни източници. Но с толкова кратки срокове това е ограничено", поясни Холсетер.

Хранителните вещества обаче не са единственият фактор, който трябва да се вземе предвид.

Огромни количества природен газ са необходими за производството на амоняк, ключова съставка в азотния тор.

Западът обявява тотална икономическа война на Русия

Западът обявява тотална икономическа война на Русия

Руската икономика ще бъде унищожена, предупреждава френският финансов министър

"От една страна, се опитваме да поддържаме доставките на тор за фермерите, за да поддържаме земеделските добиви. В същото време трябва да има силна реакция. Ние осъждаме руската военна инвазия в Украйна, така че това е дилема и, откровено казано, е много трудна", коментира Холсетер.

Изменението на климата и увеличаващото се население вече са другите предизвикателства, пред които е изправена световната система за производство на храни - всичко това преди началото на пандемията.

Изпълнителният директор на Yara International обаче описва войната като "катастрофа на катастрофите", като подчертава колко уязвима е глобалната верига за доставки на храни.

По негови думи военният конфликт ще увеличи продоволствената несигурност в по-бедните страни.

Трябва да имаме предвид, че през последните две години хората, които си лягат гладни, са се увеличили със 100 милиона... така че това е наистина тревожно, отбеляза той.