Настоящият руски президент Владимир Путин може да стане следващия председател на борда на директорите в енергийния гигант Газпром, след като следващия март излезе от Кремъл, съобщава бизнес всекидневникът Ведомости днес, цитиран от money.bg.

Вестникът цитира два източника близки до Газпром и един, който е запознат с действията на досегашния директор на газовата компания Дмитрий Медведев.

Медведев е най-вероятният наследник на президентското кресло, което ще бъде освободено от Владимир Путин.

Междувременно Gurdian съобщи, че президентът Владимир Путин притежава тайно богатство от милиарди долари.

За първи път в Русия се повдига въпросът за контрола над управляваните от държавата предприятия, чиито авоари са на стойност милиарди долари.

В интервю за немския вестник Die Welt руският политически експерт Станислав Белковски споделя, че след осем години на власт Путин притежава суми от порядъка на 40 милиарда долара, скрити в банкови сметки в Швейцария и Лихтенщайн.
Това може да го прави най-богатия в Русия и Европа.

От Газпром и Кремъл отказват коментар за сега.

Медведев няколко пъти е споделял, че ще се откаже от досегашния си пост на директор в Газпром, за да се кандидатира за президент на Русия, но никога не е казвал, кой ще бъде негов наследник в компанията.

Газпром е най-голямата газова компания в света, осигуряваща една четвърт от газа за Европа.

Путин заяви по-рано тази седмица, че ако Медведев стане президент, той с удоволствие ще бъде негов министър-председател.
До сега Путин няколко пъти отхвърляше предположенията на анализаторите, според които той трябва да е следващия първи в йерархията на Газпром. Коментиран беше и пост в нефтената компанията Роснефт.

Председателят на борда на директорите в Газпром има по-скоро стратегическа роля, докато изпълнителният директор Алексей Милер е зает с всекидневното управление на компанията.