Президентът на Русия Владимир Путин ще участва на 27 април чрез видеовръзка в церемонията по доставката на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую". Това потвърди турският лидер Реджеп Ердоган в сряда в ефира на телевизионния канал TRT.

"На 27 април ще се проведе церемония по доставката на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую". След доставката на горивото това съоръжение ще получи статут на ядрено съоръжение. Руският президент Владимир Путин също ще вземе участие в церемонията чрез видеовръзка", каза той.

Ердоган очаква Путин в Турция през април

Ердоган очаква Путин в Турция през април

Руският президент може да присъства на церемонията по откриването на АЕЦ "Аккую"

Припомняме, че в края на март стана ясно, че Путин може да посети Турция на 27 април за откриването.

Проектът за 20 милиарда долара за изграждане на четири ядрени реактора ще позволи на Турция да се присъедини към малкия клуб на страните с гражданска ядрена енергия.

АЕЦ "Аккую" се строи в района на Гулнар в турския окръг Мерсин по руски проект и с участието на изпълнители от Русия, като се планира изграждането на първия блок да приключи тази година.

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г. Очаква се, след като заработи с пълен капацитет, АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 млрд. киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10% от потреблението на електроенергия на страната.

Турция и Русия направиха първа копка на трети блок на АЕЦ "Аккую"

Турция и Русия направиха първа копка на трети блок на АЕЦ "Аккую"

Путин и Ердогана присъстваха виртуално са събитието

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления в Украйна, което предизвика възмущението на Кремъл. Турция обаче не е страна по Римския статут, който създаде МНС.