Турция проведе церемония за първа копка на строителството на третия реактор в първата атомна електроцентрала в страната.

На събитието виртуално присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин, съобщава "Сабах".

Атомната централа "Аккую" бележи още един голям съвместен енергиен проект, който според двамата държавни ръководители символизирал дълбоко партньорство между Турция и Русия.

Путин и Ердоган дадоха старт на строежа на АЕЦ "Аккую"

Путин и Ердоган дадоха старт на строежа на АЕЦ "Аккую"

Първата АЕЦ в Турция

"Имахме възможността да видим резултатите от турско-руския диалог в областта. Ние се ангажираме да напредваме в това сътрудничество през следващия период", отбеляза Ердоган.

Решението за включване на ядрената енергия в националната ни енергийна инфраструктура е стратегическа стъпка към сигурността на енергийните доставки, отбеляза турският държавен глава.

"Ще поставим Турция в лигата на страните с ядрена енергия до 2023 г., 100-годишнината от основаването на нашата република", подчерта Ердоган, визирайки годината, в която първият блок на централата от общо четири е планирано да започне да функционира.

Изтъквайки, че турско-руският проект бележел началото на нова епоха, Путин коментира, че той щял да допринесе значително за енергийната сигурност на Турция и щял да укрепи допълнително нейната икономика.

През ноември Турция издаде лиценз за строеж на третия блок на централата, който се строи в южната провинция Мерсин.

"Росатом" стартира изграждането на  АЕЦ „Аккую" в Турция до март 2015 г.

"Росатом" стартира изграждането на АЕЦ „Аккую" в Турция до март 2015 г.

Това съобщи пред журналисти генералният директор

Всички останали три блока трябва да започнат да действат до края на 2026 г., като в крайна сметка общата инсталирана мощност ще е 4 800 мегавата. Изграждането на втория блок започна през юни миналата година.

Церемонията за първата копка на четвъртия реактор ще бъде проведена през следващата година, увери Ердоган.

След като бъде завършена, се очаква централата да произвежда 35 млрд. киловатчаса електроенергия годишно. Общото потребление на електроенергия в Турция през миналата година е било около 305 млрд. киловатчаса. По този начин централата ще покрие до 10% от настоящото потребление на електроенергия в страната, след като започне да работи с пълен капацитет.

"Оборудваме нашата централа Аккую с най-модерните системи за безопасност, като същевременно обръщаме внимание на нейното съответствие със стандартите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", отбеляза Ердоган.

Ердоган и Путин присъстваха на церемонията за първа копка на АЕЦ "Аккую" през април 2018 г. чрез видеоконференция от столицата Анкара.

През май 2010 г. двете страни подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на централата.

Като базова енергийна мощност, тя ще играе водеща роля за намаляване на зависимостта от внесени енергийни ресурси, особено природен газ.

Изказвайки се пред депутатите от управляващата си Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в парламента по-рано през деня, Ердоган определи централата като една от важните инвестиции в енергийната област, като заяви, че някои групи постоянно се противопоставят на идеята за изграждане на атомни електроцентрали в страната.

"Основното стратегическо измерение на този проект е, че той ще разнообрази ресурсите, за да отговори на енергийните нужди на Турция. Освен това е много важно да бъдеш сред страните с ядрени технологии в света", добави той.

Общият размер на инвестицията в АЕЦ "Аккую се изчислява на 20 млрд. долара (148,5 млрд. турски лири).