Руската държавна корпорация „Росатом" планира да започне строително-монтажните дейности на площадката за строителството на АЕЦ „Аккую" в Турция през пролетта на 2015 г.

Това съобщи пред журналисти генералният директор на „Росатом" Сергей Кириенко след преговори с турската страна в Анкара, съобщиха от компанията.

След обявеното официално одобрение от турските власти на Доклада за оценката за въздействието върху околната среда на проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую", което е ключов етап, предстои процедурата по лицензиране на проекта, заяви Кириенко.

По думите благодарение на приключването на настоящия етап, „до март ще започнат реалните работи на площадката".

Не се съмнявам, че ние сме стратегически инвеститор за Турция. Аналог на проекта за АЕЦ „Аккую" няма не само във взаимоотношенията между Русия и Турция, но и в целия свят. Това е първият ядрен проект, изграждан на принципа „строй-притежавай-експлоатирай", заяви шефът на „Росатом".

Той напомни, че за този проект се осигурява пълна държавна подкрепа от страна на Русия, отделя се финансиране. „Добре се разбираме с турските партньори", смята Кириенко.

Такъв обемен Доклад за въздействието върху околната среда още никога не сме имали, стандартният обем е 500 страници, имало е и по 700-800 стр., а екологичният доклад на Турция е 5500 страници", подчерта Кириенко и увери, че руската страна е отговорила на всички въпроси по процедурата за ОВОС.

Вече пристъпихме към процедурата за издаване на лиценз. Платихме съответния налог и сега започваме да предаваме необходимите документи за лицензирането", заяви Кириенко.

Той подчерта, че не е изключено в бъдеще Русия да построи още една ядрена централа в Турция, макар и в момента да няма конкретни преговори.

На този етап „Росатом" има подписани договори за изграждане на 27 енергоблока на АЕЦ на стойност 100 милиарда долара.

Държавната корпорация има нарастващ портфейл на поръчките. Само за чужбина те са за 27 енергоблока. Тук влизат само подписаните договори. Междуправителствените споразумения и протоколите не се смятат", заяви Кириенко.