Съюзниците в НАТО имат различни възгледи по въпроса за "Северен поток 2". Това заяви на пресконференция по темата генералният секретар на военни съюз Йенс Столтенберг, съобщава TeleTrader.

Той обаче увери, че всички съюзници са единодушни относно важността на диверсификацията на източниците на доставки на енергия. По много причини - екологични причини, но и от съображения за сигурност, уточни Столтенберг.

Той подчерта, че НАТО насърчава съюзниците си да диверсифицират доставките си като част от енергийния преход и предвид "значителното намаляване" на руския износ.

Москва обеща да спазва нормите при сертифициране на "Северен поток 2"

Москва обеща да спазва нормите при сертифициране на "Северен поток 2"

ЕС да не удължава процедурата изкуствено, настоява Русия

Припомняме, германският министър на отбраната предупреди да не се използва спорният газопровод "Северен поток 2" като разменна монета в опит да се разреши конфликтът между Украйна и Русия, като го нарече "несвързан".

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Германия убеждава: "Северен поток 2" не е свързан с конфликта между Украйна и Русия

Германия убеждава: "Северен поток 2" не е свързан с конфликта между Украйна и Русия

Газопроводът не трябвало да бъде въвличан в този конфликт

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.