Европейската икономика е била засегната от най-рязкото си свиване през второто тримесечие, регистрирано някога, като брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 12,1 процента в еврозоната и 11,9 процента в Европейския съюз, съобщава "Франс прес".

Европейската статистическа служба "Евростат" уточни, че след като голяма част от икономиката беше парализирана от блокадите заради новия коронавирус, спадът е невиждано голям, откакто тя е започнала да събира такива данни през 1995 г.

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП

Срив на най-голямата икономика в света с цели 33 процента

"Това е шокиращ спад, но напълно разбираем, след като икономиката беше затворена за значителен период през тримесечието", коментира Берт Колийн, старши икономист в ING Bank.

"Следователно това не ни казва толкова много за общото състояние на икономиката, което обикновено е основната причина човек да разглежда данните за БВП", допълва Колийн.

Данните показват, че спадът е подобен в големите икономики Германия, Франция и Италия, но анализаторът предупреди, че Испания е изправена пред "продължителен спад".

Австрия изпадна в рецесия след исторически спад

Австрия изпадна в рецесия след исторически спад

Най-голямото свиване на икономиката от Втората световна война

Ако страните продължат да разхлабват ограничителните си мерки във връзка с пандемията, може да има доста бързо възстановяване, но анализаторите не виждат сериозен шанс за незабавно "V-образно" възстановяване.

"Трудната част от това възстановяване започва от сега", предупреди Колийн.

Междувременно инфлацията в еврозоната се повиши леко до 0,4 процента през юли, като се увеличава в сравнение с юни, когато беше 0,3 на сто, но все още е далеч от целта на Европейската централна банка от малко под два процента според Евростат.

Икономиката на Германия с най-голямото забавяне от ВСВ
Обновена

Икономиката на Германия с най-голямото забавяне от ВСВ

Спад от 10,1%