Цената на захарта по международните борси отбеляза повече от двойно поскъпване.

Това обяви директорът на Софийската стокова борса Васил Симов, цитиран от money.bg.

Taка цената от 330 долара за тон в началото на 2009 е достигнала до рекордните за последните 29 години 694 долара за края на годината.

Сред основните причини за поскъпване на суровината са интензивната роля на инвестиционните фондове на стоковия пазар, както и слабата реколта в най-големия производител на захар в света - Бразилия.

Очаква се и Индия, която беше традиционен износител, да се превърне във вносител на захар отново заради слабата реколта.

По-слаба макар и възходяща динамика на цените през 2009 г. е отчетена за царевицата и слънчогледовото семе, въпреки, че тя е била по-интензивна в последните месеци на годината.

Причината за това е намаленото производство и използването им за биогорива.
При пшеницата търговията през годината е била сравнително спокойна, като световното потребление се е свило заради кризата.

Основната търговия на ССБ през 2009 г. е с горива и енергоносители, което е най-силното амплоа на борсата.

От стоковата борда отчетоха и рекорден брой сделки през 2009 г.Общият обем на сключените сделки обаче е два пъти по-малък в сравнение с 2008 г.

Данните на ССБЧ показват, че оборотът на борсата през отминалата година е 312 млн. лв., при 663,18 млн. лв. през 2008 г.
Въпреки това директорът Симов отчита като положително явлението нарасналата популярност и активност на борсата.

По думите му високата активност и ниските обороти се дължат на несигурността в икономическата атмосфера и трудностите, които фирмите изпитват при пласиране на продукцията си.

По думите му второто и четвъртото тримесечие са били най-силни, като през последните 3 месеца на годината бележи ръст заради активното търсене на горива.