За четвърти пореден месец инфлацията в еврозоната е на рекордно високо равнище, съобщава "Асошиейтед прес".

Това поставя въпроса кога Европейската централна банка ще се намеси, за да облекчи удара върху портфейлите на хората.

Новият инфлационен пик идва на фона на руската инвазия в Украйна, която разтърсва световната икономика.

По данни на Евростат потребителските цени в 19-те страни членки на еврозоната са нараснали до 5,8% през февруари на годишна основа. Това е увеличение спрямо рекордните 5,1% през януари, с които инфлацията достигна най-високото си ниво от началото на статистиката за еврото през 1997 г. За сравнение потребителските цени в САЩ нараснаха със 7,5% година по-рано, което беше най-големият скок от четири десетилетия насам.

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 5% през декември

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 5% през декември

Ръстът се дължи главно на по-високите цени на енергията

Инфлацията в Европа, както и в другите големи икономики, се дължи на покачващите се цени на енергията. Очакванията са, че ситуацията ще се влоши допълнително след нахлуването на Русия в Украйна.

Последните данни на Евростат допълнително засилват натиска върху ЕЦБ, която трябва да реши кога и по какъв начин да повиши лихвите, за да смекчи инфлацията.

Най-висока инфлация на годишна основа отчитат Литва (13,9%), Естония (12,4%) и Белгия (9,6%), докато най-ниска тя е във Франция (4,1%), Финландия и Малта (4,3%) и Португалия (4,4%).

По отношение на основните компоненти на инфлацията в еврозоната се отчита, че енергията е регистрирала най-високото си годишно равнище през февруари (31,7% спрямо 28,8% през януари), следвана от храни, алкохол и тютюневи изделия (4,1 % спрямо 3,5 % през януари), неенергийни промишлени стоки (3% спрямо 2,1% през януари) и услуги (2,5% спрямо 2,3% през януари).

Икономиката на еврозоната е със значително забавяне

Икономиката на еврозоната е със значително забавяне

Инфлация, нарастване на Covid случаите, по-високите цени на енергията