Загубите за Рим след безпорядъците, в които прерасна протестната акция срещу икономическата политика на правителството преди дни, може да надминат 5 милиона евро.

Това съобщи вътрешният министър на Италия Роберто Марони пред сената. Той поясни, че по време на сблъсъците в столицата са взривени 9 автомобила, цялата ситуация беше определена като „градски тероризъм."

По думите на Марони по улиците на италианския град са излезли две хиляди хулигани, от които поне 1 400 са съпричастни към анархистки групировки.

Министърът потвърди, че след погромите са пострадали 105 сътрудници на правоохранителните органи и 30 от протестиращите.

Във връзка с това главата на вътрешното ведомство на Италия заяви, че е необходимо да бъдат разработени нови законодателни мерки, които да позволяват на полицейските служители да действат по-ефективно за предотвратяване на подобни сблъсъци.

Многохилядната протестна акция в Рим беше една от най-многочислените, които в събота се проведоха в повече от 950 града в 82 страни по целия свят и бяха насочени срещу икономическата политика на съответните власти. За разлика от останалите градове обаче, в Рим протестното шествие прерасна в жестоки сблъсъци, които италианската преса определи като „гражданска война."

На 17 октомври стартира широкомащабна операция на полиция и карабинери срещу анархисти и радикални групировки на територията на цяла Италия. „Цел" на акцията бяха организаторите на безпорядъците в Рим. Операцията, в която участваха стотици сътрудници на правоохранителните органи, обхваща всички области от Северна Ломбардия до Южна Сицилия.