"Роснефт" обяви, че прекратява дейността си във Венецуела.

Активите на компанията в латиноамериканската страна са придобити от руското правителство.

САЩ наложиха санкции на дъщерна компания на Роснефт заради Венецуела

САЩ наложиха санкции на дъщерна компания на Роснефт заради Венецуела

САЩ са уведомили Русия предварително за намерението си

В резултат на споразумението всички активи и търговски операции на "Роснефт" във Венецуела, както и тези, свързани с Венецуела, ще бъдат продадени, затворени или ликвидирани, обясниха от компанията.

Основният акционер в "Роснефт" (50% плюс една акция) е държавата чрез "Роснефтегаз".

Правителството на Руската федерация получи включително акции в компаниите за производство на петрол Petromonagas, Petroperija, Boqueron, Petromiranda и Petrovictoria, в предприятия за нефтено обслужване и търговски операции.

На 18 февруари администрацията на САЩ обяви налагането на санкции срещу Rosneft Trading S. A. и нейния президент Дидие Касимиро във връзка с продажбата на петрол от Венецуела.

Шрьодер оглави директорския борд на „Роснефт”

Шрьодер оглави директорския борд на „Роснефт”

Преди това постът се заемаше от съветник на руския президент...

На 12 март САЩ обявиха, че налагат санкции срещу дъщерното дружество на "Роснефт" TNK Trading International SA, когото обвиняват, че доставят венецуелски петрол, заобикаляйки предварително наложените ограничения.

"Роснефт" бе един от най-големите чуждестранни инвеститори във Венецуела, осъществява няколко проекта за проучване и добив на нефт заедно с държавната компания PDVSA. Компаниите също имат съвместно предприятие за нефтено находище Perforosven.