Румъния обмисля промяна на данъчната си система. Това обяви изненадващо премиерът Николае Чука, цитиран от "Ройтерс".

Неговите леви коалиционни партньори обясниха, че искат да заменят сегашната плоска данъчна ставка върху доходите с прогресивна.

Центристките либерали на Чука въведоха плосък данък от 16% върху доходите и печалбата през 2005 г., като увеличиха бюджетните приходи в страната, бореща се с корупция и неясно законодателство.

Социалдемократите - най-голямата част от управляващата коалиция, от години се застъпват за прогресивно данъчно облагане.

Чука заяви, че правителството не възнамерява да променя данъците тази година, но е поискало от финансовия министър до две седмици да представи предложения за потенциални бъдещи промени.

Страната събра бюджетни приходи на стойност малко под 32% от БВП миналата година - значително под средното за ЕС от около 46% от БВП. По-голямата част от приходите й се изразходват за заплати в публичния сектор, пенсии и субсидии.

Бизнес секторът в Румъния подхожда предпазливо към промени в оперативната среда след предишни внезапни непрозрачни ходове, одобрени без консултация.

По-рано този месец централната банка на Румъния предупреди, че фискалният дефицит на страната и ниското й събиране на приходите представляват големи рискове за икономическата стабилност.

Не е взето решение, но е нормално една коалиция да обсъжда подобни неща и да има различни гледни точки, отбеляза лидерът на социалдемократите и председател на долната камара на парламента Марсел Чолаку. Промени в данъчната система очевидно са необходими, посочи той.