Румъния ще удължи срока за въвеждане на еврото. Новата цел ще бъде това да се случи през 2029 г., стана ясно от думи на заместник-управителя на Националната банка на страната Флорин Джорджеску, цитирани от изданието bne IntelliNews.

Изместването на срока отразява текущото състояние на основните макропоказатели в държавата, които изискват значителни корекции и време за постигането им.

"Липсата на политическа воля на вземащите решения в правителствата, които управляваха след присъединяването на Румъния към ЕС през 2007 г., се доказва от факта, че досега страната е променила няколко пъти целевата година за приемане на еврото", обясни Джорджеску.

Календарът за въвеждане на европейската валута се преразглежда обикновено на годишна база и се включва в Доклада за конвергенцията, който Букурещ представя на Европейската комисия. Първоначално Румъния определи 2014 г. като целева година за влизане в еврозоната, но крайният срок беше многократно преразглеждан до 2019 г., 2024 г. и сега до 2029 г.

Северната ни съседка имаше възможност да кандидатства за влизане в подготвителния механизъм на еврозоната ERM II между 2015 и 2017 г., тъй като по това време тя отговаряше на всички критерии в Договора от Маастрихт (ценова стабилност, устойчивост на публичните финанси и на задлъжнялостта, стабилност на обменния курс и равнище на дългосрочните лихвени проценти). Към настоящия момент обаче Румъния вече няма нужните показатели.

Следващото правителство на Чехия няма да приеме еврото

Следващото правителство на Чехия няма да приеме еврото

Еврото не е акцент в следващия четиригодишен управленски мандат