Следващото правителство на Чехия няма да приеме еврото. Това обяви човекът, за когото се смята, че е определен за финансов министър в новата дясноцентристка управляваща коалиция, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че петте партии, които сформират коалиция, като цяло са за евентуално приемане на еврото, то не е сред акцентите в дневния им ред за следващия четиригодишен мандат.

"Трябва да сложим ред в публичните си финанси, така че дори някой да иска (еврото), ние нямаме шанс да влезем сега в еврозоната, защото не отговаряме на критериите", отбеляза Збинек Станжура от Гражданските демократи, който изглежда определен за ролята на финансов министър.

Бабиш предава властта на опозицията в Чехия

Бабиш предава властта на опозицията в Чехия

Очаквано решение

Чешкият бюджетен дефицит се изчислява от финансовото министерство на 7,7% от брутния вътрешен продукт тази година, повече от два пъти от 3%, предписани за присъединяване на страна към еврозоната.

Станжура видя още една причина еврото засега да не е на дневен ред.

"Наша дългогодишна позиция е, че трябва да приемем еврото само когато е благоприятно за Чешката република, което досега не беше така", отбеляза Станджура пред репортери на пресконференция, излъчвана по телевизията.

Коалицията цели програмата на правителството и разпределението на министерските постове да бъдат уредени до 8 ноември, когато новоизбраната долна камара на парламента се събира за първи път.

Бабиш загуби изборите в Чехия

Бабиш загуби изборите в Чехия

Въпреки предварителните резултати, които сочеха победа

Гражданските демократи на Станджура, най-силният член на вероятната коалиция, е и най-резервираният към еврото в блока, който спечели мнозинство на изборите на 8-9 октомври, и който трябва да замени сегашното правителство на премиера Андрей Бабиш.

Пиратската партия, от другата страна на коалиционния спектър по отношение на еврото и най-малката партия в зараждащата се коалиция, обеща в своя манифест да вкарат страната в преддверието на еврото, обменния механизъм ERM-2, в рамките на следващите четири години.

Не е ясно дали ще има споменаване на някакви стъпки към евентуално влизане в еврозоната в програмата на новата коалиция, която се очаква да бъде обявена следващата седмица.