Чешкият премиер Андрей Бабиш и неговата партия АНО изненадващо загубиха изборите, въпреки че според предварителните резултати водеха. Две опозиционни коалиции получиха слабо парламентарно мнозинство, предаде "Индипендънт".

Дясноцентристкият съюз Spolu (Заедно), воден от Петър Фиала и съставен от Гражданските демократи, Християндемократите и Топ 09, води пред управляващата партия.

Spolu взе 27,68 % от гласовете, а АНО - 27,24 процента. Чешката пиратска партия взе 15,5 % от гласовете. Заедно двете коалиции биха могли да командват тънко мнозинство от 108 от 200 места в парламента на страната.

Лидерът на Пиратската партия Иван Бартош каза, че преговорите за съставяне на правителство със Spolu ще започнат в събота вечерта.

Това предполага края на царуването на Бабиш.

Продължават изборите в Чехия

Продължават изборите в Чехия

Андрей Бабиш и партията му АНО водят с лека преднина

Все още нищо не е окончателно обаче.

Чешкият президент Милош Земан обаче може да окаже значително влияние - той може да поиска от Бабиш да се опита да сформира правителство на малцинството, тъй като АНО е най-голямата партия.

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи кандидатурата на чешкия си колега Андрей Бабиш за преизбиране в сряда, като направи демонстрация на добрите отношения между двамата централно-европейски лидери, които се подкрепяха взаимно в спорове с ЕС.

Чехия не бе част от почти всички държави от ЕС тази година в писмо, протестиращо за унгарските закони срещу хомосексуалност и смяна на пола.

 На местния вот в Чехия побеждава партията на премиера Бабиш

На местния вот в Чехия побеждава партията на премиера Бабиш

Основна опозиционна сила е "партията на пиратите"...

Името на Бабиш бе забъркано и в разкритията, известни като Pandora Papers, за активите на редица политически лидери в офшорни зони.