Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи кандидатурата на чешкия си колега Андрей Бабиш за преизбиране в сряда, като направи демонстрация на добрите отношения между двамата централно-европейски лидери, които се подкрепяха взаимно в спорове с ЕС, съобщава "Ройтерс".

Чешката република провежда парламентарни избори на 8-9 октомври. Проучванията на общественото мнение изтъкват преднината на партията на Бабиш над съперниците.

В PR кампания, придружен от Орбан, Бабиш се хвали как той и унгарският премиер са блокирали плана на ЕС за разпределяне на търсещите убежище в целия блок в рамките на система от квоти след миграционната катастрофа в Европа през 2015 г.

"Ние настояваме колективно за нашите нации" в рамките на ЕС, заяви Бабиш.

Започна предизборната кампания в Чехия

Започна предизборната кампания в Чехия

Партията на чешкия премиер АНО води с 30%

Орбан похвали сътрудничеството в допълнение към финансовия успех на Чехия. "Ние в Унгария сме готови да се погрижим за силно, приятно и трезво сътрудничество с властите на Андрей Бабиш", заяви Орбан, чиято дясна партия "Фидес" управлява Унгария от 2010 г., като обикновено се сблъсква с Брюксел относно имиграцията и реформите на медиите, съдебна система, учебни заведения и неправителствени организации.

По-рано тази седмица чешките власти се съгласиха да изпратят 50 служители на правоохранителните органи, които да съдействат за охрана на унгарската граница със Сърбия, която Бабиш посети допълнително последната седмица.

Бабиш, бизнесмен-милиардер, става все по-конструктивен по отношение на сътрудничеството в рамките на Централната европейска Вишеградска група и основно с Орбан преди няколко години, независимо от съображенията на ЕС относно Унгария.

Орбан обвини Брюксел в блокиране на милиардите от плана за възстановяване заради ЛГБТ спора

Орбан обвини Брюксел в блокиране на милиардите от плана за възстановяване заради ЛГБТ спора

Не спират "стрелите" между Будапеща и Брюксел

Чехия не бе част от почти всички държави от ЕС тази година в писмо, протестиращо за унгарските закони срещу хомосексуалност и смяна на пола.

Една от многото основни опозиционни коалиции нападна Бабиш заради връзките му с Орбан.

"Виктор Орбан измести Унгария от демокрация към автокрация през последните 10 години".

"Той ликвидира свободните медии, ликвидира опозицията, свободното предприемачество, шпионира журналисти ... Това представлява манекенът за Андрей Бабиш."

Централноевропейските лидери: Мигрантите не са решението на демографската криза

Централноевропейските лидери: Мигрантите не са решението на демографската криза

Увеличаването на европейските деца е важно за запазване на европейската християнска култура и други традиции за поколенията