Премиерът на Чехия Андрей Бабиш обяви официално началото на предизборната кампания на популистката си партия АНО. Основното му послание е, че няма да позволи на афганистански мигранти да влязат в Чехия, предава Ройтерс.

От АНО обещават, че няма да се поддат на никакъв натиск от страна на Брюксел и така ще покажат, че могат да защитят националните интереси на страната, жизнения стандарт и културата. Самият Бабиш, който на 2 септември отпразнува 67-ия си рожден ден, даде заявка, че докато той е премиер на страната, в Чехия няма да бъде приет нито един нелегален мигрант.

Той предупреди и че ако опозицията спечели предстоящите избори на 8 и 9 октомври, тя ще предаде суверенитета на страната на Брюксел и ще разбие Вишеградската група, в която членуват Полша, Унгария и Словакия.

Бабиш разкритикува ЕС не само заради това, че няма стратегия за борба с нелегалната миграция, но и заради невключването на България, Румъния, Хърватия и Сърбия в Шенгенското пространство. Чешкият премиер подчерта, че неговото правителство предлага Шенген да бъде разширен с включването на четирите държави.

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

В Централна Европа чувстват, че са "само пионки върху някаква европейска дъска за шах"

По последни данни АНО води в социологическите проучвания, като се радва на 30% подкрепа, въпреки че Бабиш е обвинен в конфликт на интереси във връзка с отпуснати милиони евро по европейски проекти на свързан с него конгромерат, който само формално се управлява от тръстови фондове.