Eвродепутатите осъдиха правителствата на страните-членки от Европейския съюз (ЕС), че позволяват масово избягване на данъци поради неспособността им да реформират правилно остарелите данъчни закони.

Това стана по време на дебата днес в пленарна зала с представители на Европейския съвет и Европейската комисия само няколко дни след публикуването на мащабното разследване за избягването на данъци и укриването на доходи в офшорни зони и компании, известно като Panama papers. В списъците се оказаха и действащи или бивши полицити от редица държави.

Въпреки че няколко депутати посочиха ограничения напредък, постигнат в подобряването на законодателството на ЕС, те също се присъединиха към останалите членове на Европейския парламент, като обвиниха правителствата на държавите -членки и Комисията, че твърде малко.

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

Приходната агенция е изискала допълнителна информация по случая

По-специално, евродепутатите изтъкнаха иронията от факта, че финансови министри  премахват държави от и черен списък на ЕС за данъчни убежища през същата седмица, когато документите от разследването излязоха на бял свят.

Те подчертаха също, че международно споразумение за данъчно облагане на бизнеса трябва спешно да бъде сключено в ЕС. Много евродепутати посочиха конфликта на интереси, с който се сблъскват политици на високо равнище, споменати в документите на Пандора, които също така участват във форумите, предназначени да се справят с укриването на данъци и избягването на данъци.

Припомняме, че Европейската комисия обяви по-рано, че няма да коментира имената, които се появяват в изтеклите Pandora Papers, но подчертава, че възнамерява да продължи да се бори активно срещу укриването на данъци.

Сред изплувалите имена има и българи.

ДАНС извика бившия депутат Делян Пеевски на разпит. Там той прекара по-малко от час, като отказа всякакъв коментар.

ДАНС чете досиета и сигнали и преди Pandora Papers

ДАНС чете досиета и сигнали и преди Pandora Papers

Тече проверка започнала още през юни 2021 г.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави. 130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване.

Сред тях са експремиерът на Великобритания Тони Блеър, кралят на Йордания и чешкият премиер Бабиш, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер.