ДАНС извършва проверка във връзка с постъпила информация за възможни финансови нарушения на български юридически и физически лица в офшорни зони. Това се казва в прессъобщение от Агенцията по национална сигурност.

В него се посочва и че разпоредената проверка, която продължава и към момента, е във връзка с постъпила още през юни 2021 г. информация относно "твърдения за наличие на участие и собственост на български юридически и физически лица в дружества, регистрирани в офшорни зони".

Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации.

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Министерският съвет ще проучи информацията

Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) Pandora Papers.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Той опроверга информацията по разследването Pandora Papers