Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски опроверга информацията по разследването Pandora Papers, че е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество, заявява той в официална позиция.

Пеевски пояснява, че въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което има пряко участие и което е надлежно декларирано. По негови думи всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни.

Той е категоричен, че тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. По тази причина Пеевски посочва, че опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех.

Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като "документи", не се нуждае от коментар, коментира още той.

Според него за пореден път става въпрос за активно мероприятие на кръга "Капитал" и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения. Нямам никакво притеснение от това, като през годините съм бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения, изтъква Пеевски.

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

Приходната агенция е изискала допълнителна информация по случая

Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци, посочва още той.

По негови думи не е случайно избран и моментът за въпросната "манипулация", като някои политици по негови думи вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика.

Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат, категоричен е Пеевски.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от българските политици в досиетата "Пандора".

Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, той е бил депутат от ДПС в 42-ия парламент и директор на ДАНС.

Делян Пеевски е единият от уличените българи в Pandora Papers
Обновена

Делян Пеевски е единият от уличените българи в Pandora Papers

Бившият депутат от ДПС е свързан с три офшорни фирми

Правилникът на Народното събрание обаче забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Сегашните разкрития доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

Впоследствие от НАП обявиха, че са поискали допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Министерският съвет ще проучи информацията