Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е един от българските политици в досиетата "Пандора" (Pandora Papers). Това заяви работилият по досиетата разследващи журналист Атанас Чобанов, цитиран от БНР.

Въпросното международно журналистическо разследване показва как политици и милиардери от цял свят избягват данъчното облагане на богатствата им чрез офшорни зони и други инструменти.

Вчера стана ясно, че има уличени и двама български политици.

Чобанов потвърди, че събраните документи показват недекларирано имущество на Пеевски.

Според него сега би трябвало да се наложи Антикорупционната комисия, пред която Пеевски е подал невярна декларация, да образува проверка, за да се установи какви активи е държал, без да ги декларира.

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Министерският съвет ще проучи информацията

Да се притежава офшорка не е престъпление, проблемът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е длъжен да декларира пред Сметната палата, пред КПКОНПИ, поясни журналистът и предположи, че вероятно има активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани. Там трябвало да се намеси НАП.

Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, той е бил депутат от ДПС в 42-ия парламент и директор на ДАНС.

Правилникът на Народното събрание обаче забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Той опроверга информацията по разследването Pandora Papers

Сегашните разкрития доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

Чобанов допълни, че двамата български политици са свързани с партии, които са управлявали и които "също са част от прословутото задкулисие, което в България се считаше за "неформална власт".

Аз си мисля, ще след списъка "Магнитски", който е едно огромно институционално унижение за България и подрива изобщо авторитета на държавата, а и с неговото очаквано допълване, сега отново се хвърля светлина върху тъмната връзка на политиката и задкулисни финансови операции, коментира той.

По негови думи мафията доскоро си е имала държава, а сега иска да си я върне на всяка цена.

Според журналиста държавата трябва се интересува кои са политиците от тези списъци и да разследва как са се сдобили със средствата за сделките през офшорните сметки.

Бившият външен министър Милен Керемедчиев посочи в студиото на Нова телевизия, че Pandora Papers е скандал, който има глобално и регионално значение. Като цяло 10% от БВП в световен мащаб минава през офшорни компании и това не е незаконно, но най-малкото е неморално. Загубите са предимно от данъци, т.е. губят системи като образование, здравеопазване и социални дейности.

Офшорните зони са един прекрасен параван за пране на пари и мръсни сделки. Глобалният скандал е, че от Pandora Papers излизат САЩ и Великобритания, които са в предните редици на страните, които се борят с корупцията, а досиетата всъщност показват съвсем друго. За разлика от предишните подобни разследвания - Панама и Парадайз - сега при Pandora Papers вече се показва цялата връзка и произход на парите. Едва ли ще се стигне до самото начало, но ще излязат наяве много от тях, прогнозира Керемедчиев. Това се отнася евентуално и по отношение на името на Делян Пеевски, при който няма и следа в имуществената му декларация приз КПКОНПИ.

На въпрос дали може тези пари да се окажат и законни, Керемедчиев заяви, че има и такава възможност, но няма логика иначе да се крият. "Най-вероятно тези пари са влезли отново в България и са участвали в други сделки и бизнеси, за да се прикрие връзката им с политиката", обясни дипломатът.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Преди 5 години пък гръмна скандалът с разкритията от "Досиетата от Панама" (Panama Papers) относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти. Сред лицата, които изплуваха тогава, имаше и българи.

Данните бяха най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Над 200 хиляди такива дружества бяха част от разследването на досиетата от Панама.