Държавни ръководители са укривали средства в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. Това показва публикувано днес разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), известно като Pandora Papers, цитирано от АФП.

Консорциумът съобщи по-рано в "Туитър", че ще пусне в неделя своето мащабно разследване, което обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят.  По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер.  Сред тях са и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. 

Няколко държави започнаха разследване заради Panama Papers

Няколко държави започнаха разследване заради Panama Papers

Скандалът избухна в неделя

Сред бившите управляващи, чието име също изскача, е експремиерът на Великобритания Тони Блеър.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира публикуването на документите като използва случая отново да атакува САЩ. Това направи тя в канала си в "Телеграм".  Тя припомни един от основните приоритети на президента Джо Байдън - борбата с корупцията. "Според разследването обаче Съединените щати са най -голямото данъчно убежище", написа Захарова.

Припомняме, че преди 5 години гръмна скандалът с разкритията от "Досиетата от Панама" (Panama Papers) относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти.

Сред лицата, които изплуваха тогава, имаше и българи.

Данните бяха най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Над 200 хиляди такива дружества бяха част от разследването на досиетата от Панама.

В писмо от правителството на Панама от днес се споменават някои от реформите, които централноамериканската държава е направила през последните години, въпреки че остава в списъка на ЕС за данъчни убежища.

Нови българи в Документите Панама
Обновена

Нови българи в Документите Панама

Международният консорциум на разследващите журналисти

Правителството се опасява, че Панама отново ще бъде епицентър на нов глобален скандал.

Той също така посочва, че от 2016 г. регистрацията на повече от 395 000 компании и фондации е спряна, около половината от съществуващите по това време.