Няколко държави започнаха разследване за данъчни измами след разкриването на милиони документи по аферата Panapa Papers (Документите Панама), съобщава „Франс прес”.

Скандалът избухна в неделя, когато десетки медии започнаха да разкриват резултатите от едногодишно разследване, свързано с изтичането на 11,5 милиона документа от панамската кантора „Мосак Фонсека”, която специализира в създаването на сенчести офшорни компании.

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери
Обновена

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери

Изтичане на документи се превърна в бомба

Сред имената в документите са приближени на руския лидер Владимир Путин, роднини на китайския президент Си Дзинпин, премиерът на Исландия, футболистът от „Барселона” Лионел Меси и други.

Вчера хиляди излязоха по улиците на Рейкявик с искане премиерът на Исландия да подаде оставка във връзка с разкрития, че той и жена му са използвали офшорна компания, за да скрият милиони долари инвестиции.

Премиерът на Исландия отказа да подаде оставка заради Panama Papers

Премиерът на Исландия отказа да подаде оставка заради Panama Papers

Поиска правителството да довърши работата си...

Австралия започна разследване на 800 богати клиенти на кантората. Франция и Холандия също обявиха, че започват разследване, докато съдебен източник в Испания изтъкна, че е стартирано разследване срещу „Мосак Фонсека” за пране на пари.

Панама също обеща да започне разследване, за да установи дали са извършени някакви престъпления.

Президентът на страната Хуан Карлос Варела поясни, че Панама ще сътрудничи в международните разследвания, но също обеща да защити имиджа на страната си.

Семейството на Меси бързо отхвърли информацията, заявявайки, че обвиненията за данъчни измами и пране на пари са лъжа и обида.

Меси е разследван за данъчни измами по отделен случай в Испания, който влиза в съда през май.

Русия също отхвърли информацията, че Путин е замесен.

Офшорните финансови сделки не са незаконни по себе си, но могат да служат за скриване на активи от данъчните власти.