Чешкият премиер Андрей Бабиш и неговата партия АНО са водещи на парламентарните избори в събота при 89% от преброените гласове, съобщава "Дойче веле".

Бабиш се надява да си осигури втори мандат въпреки бурния първи мандат с много скандали. Двудневните избори ще определят 200 места в долната камара на парламента.

Очаква се евроскептикът Бабиш да сформира ново коалиционно правителство.

Преди гласуването в събота Бабиш оглави коалиционно правителство на малцинствата, състоящо се от АНО и социалдемократите, с подкрепата на комунистите.

Унгарският премиер Орбан се включи в изборите в Чехия в подкрепа на Бабиш

Унгарският премиер Орбан се включи в изборите в Чехия в подкрепа на Бабиш

В PR кампания, придружен от Орбан, Бабиш се хвали как двамата са блокирали плана на ЕС за разпределяне на бежанци

По време на кампанията Бабиш използва като заплаха бежанци и търсещи убежище, въпреки че в Чехия няма много от тях. Той също осъди плановете на ЕС за изменението на климата.

Той не изключва сформирането на коалиция със "Свобода и пряка демокрация", партия, която се стреми към излизане от ЕС и се надява да проведе референдум за членството на страната в НАТО.

Тази седмица Международният консорциум от разследващи журналисти съобщи, че Бабиш е вложил над 20 милиона долара с офшорни фирми за закупуване на 16 имота във Франция като част от докладите си Pandora Papers.

Партията на Бабиш получава подкрепа от 31% от избирателите, участвали в гласуването, съобщава ТАСС. Избирателната активност е около 62%.

Продължават изборите в Чехия

Продължават изборите в Чехия

Андрей Бабиш и партията му АНО водят с лека преднина