Рисковете от нова глобална икономическа рецесия остават много високи. Това заяви руският вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов по време на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, предаде ТАСС.

Според него трябва възможно най-скоро да се започне с прилагането на национални проекти и въвеждането на мерки за либерализация на икономиката.

Силуанов посочи, че инвеститорите имат добро мнение за руската икономика, която разполага със стабилна макроикономическа основа.

"Нуждаем се точно от това, за да предотвратим възможните ограничения. Готови сме за промени в световните цени на енергията", увери той, допълвайки, че бюджетът на страната е подготвен за евентуална криза.

Русия може да оцелее само при още една голяма икономическа криза

Русия може да оцелее само при още една голяма икономическа криза

Напомням ви, че през 2008-2009 г. половината от резервите на фонда бяха похарчени

Той призна, че чуждестранните инвеститори са обезпокоени от възможността за нови санкции срещу Русия, но все още смятат руската икономика за стабилна.

На среща с инвеститори те заявиха, че в руската икономика всичко е стабилно и прозрачно освен евентуалните нови санкции, посочи финансовият министър. В тази връзка той увери, че Русия има "План Б" за подобен сценарий.

Руското правителство и Централната банка разполагат със способи за подкрепа на клиентите на всички държавни банки, включително възможност за гарантиране на парични и непарични операции както в долари, така и в национална валута, заяви Силуанов.