Русия и Беларус намериха временен вариант за възобновяване на доставката на нефт и нефтопреработващи продукти - за времето на преговорите. Той е за сметка на еднократните партиди петрол от ресурсите на независими доставчици. Русия очаква да финализира съответното споразумение в близко бъдеще, каза източник в руските правителствени среди пред ТАСС.

"Беларуската страна също предложи вариант за еднократна доставка на нефт от ресурсите на независими доставчици, за да се увеличат резервите на суровини в рафинерии за периода на преговорите. Този вариант оперативно се проверява, разчита се на финализиране на договореност, която да бъде постигната скоро", заяви източник на агенцията. 

Русия спря доставките на нефт за Беларус

Русия спря доставките на нефт за Беларус

Транзитът на нефт към Европа остава незасегнат

Според него, отсъствието на съгласувани цени и условия и подписан договор между компанията на Русия и Беларус е причина за прекратяване от 1 януари на доставките на нефт на нефтопреработващите заводи на републиката, без да се има предвид предложението на руската компания да запази условията на договора от 2019 г.

"В рафинерията на Беларус има запас от нефт, който позволява да се продължи работа в режим на понижена натовареност докато се водят преговорите", заяви той.

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко на 30 и на 31 декември проведоха два телефонни разговора, по времето на които обсъдиха доставките на руски нефт в Беларус и въпросната доставка и транзит на газ.

Тези въпроси беларуският лидер обсъди и на 31 декември с премиера на Русия Дмитрий Медведев и енергийният министър на Русия Александър Новак. Същият ден Лукашенко поръча на ръководството на нефтохимическия комплекс да подпише договор за доставка на нефт и да изработи условията за доставка на суровини от прибалтийските пристанища по железопътния транспорт и по нефтопровода Дружба. Не бяха сключени обаче никакви споразумения.

По-рано през деня в концерна "Белнефтехим" заявиха, че доставката на руски нефт не е станала. Натоварването на нефтопреработващия завод бе снижена до нивата, които са необходими за технологичния минимум.