Русия спря доставките на нефт за Беларус, след като двете страни не успяха да предоговорят договор на фона на преговорите за по-нататъшно подобряване на икономическите връзки, съобщава АП.

Беларуската държавна нефтена компания "Белнафтехим" заяви в петък, че Москва е спряла да доставя суров нефт за рафинерии на страната, докато не бъдат съставени договори за тази година. Двете белоруски рафинерии работеха с нисък капацитет, с резерви от миналата година.

Руската петролна компания "Транснефт", която експлоатира руските газопроводи в Беларус, потвърди, че доставките са прекратениТранзитът на нефт към Европа остава незасегнат, не са засегнати доставките на природен газ.

Беларус разчита на евтина енергия и заеми от Русия повече от четвърт век. Кремъл наскоро засили натиска върху своя съюзник, повишавайки цените на енергията и намалявайки субсидиите. Беларус трябва да приеме по-тясна икономическа интеграция, ако иска да продължи да получава енергийни ресурси на вътрешни цени за Русия.

Кремъл: Все още няма сделка между Русия и Беларус за транзита на петрол за Европа

Кремъл: Все още няма сделка между Русия и Беларус за транзита на петрол за Европа

Предлагаме да не се обсъждат такива апокалиптични сценарии

Руският президент Владимир Путин и белоруският Александър Лукашенко проведоха два кръга разговори през декември, но не успяха да постигнат споразумение за по-задълбочена интеграция и за цените на петрола и газа.

Путин заяви, че Русия не е готова да "субсидира" енергийните доставки без по-тясна икономическа интеграция с Беларус, а Лукашенко настоя, че няма да се подпише под интеграцията, докато проблемите с доставките на нефт и газ не бъдат решени.

В края на декември белоруският лидер нареди на правителството да търси алтернативни доставчици на петрол.

В Беларус има опасения, че икономическите дискусии са заговор на Русия да погълне Беларус - тези опасения са породени от анексирането на Русия на Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепата за сепаратисти в източна Украйна. Лукашенко многократно отхвърля идеята, обещавайки, че страната му никога няма да стане част от Русия.

НАТО: Oтношенията ни с Беларус се основават на общи интереси

НАТО: Oтношенията ни с Беларус се основават на общи интереси

Беларус участва в преговори с НАТО за провеждането на съвместни мироопазващи учения