Русия и Беларус все още не са постигнали споразумение за транзита на петрол за Европа през 2020 г., но рисковете от спиране на доставките "не трябва да бъдат преувеличавани". Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Протести в Беларус срещу сближаване с Русия

Протести в Беларус срещу сближаване с Русия

След срещата между Путин и Лукашенко

"Предлагаме да не се обсъждат такива апокалиптични сценарии", отговори Песков на фона на вероятността износът на руски петрол през съседен Беларус да бъде спрян.

Двете държави могат да обтегнат отношенията си, след като шестима източници от индустрията разкриха, че руските доставчици пренасочват големи количества суров петрол към пристанища в страната заради липсата на сделка между Русия и Беларус за 2020 г.

Лукашенко отказва Беларус да стане част от Русия

Лукашенко отказва Беларус да стане част от Русия

Въпреки че преговарят за конфедерация с общ парламент и единен пазар

През последното десетилетие Москва и Минск имаха няколко спора за доставките на петрол и газ. Отношенията между Владимир Путин и Александър Лукашенко са описвани като любов-омраза.

Беларус е важен транзитен коридор за пренос на руски петрол и газ за Западна Европа. Ако бъдат прекъснати доставките, държави като Германия и Полша ще бъдат най-засегнати.

Минск и Москва все още не са се договорили за условията за транзит на петрол и газ за следващата година.

В понеделник беларуската агенция Belta съобщи, че Москва и Минск могат да сключат временно споразумение, което да очертае условията за доставката на руски газ и петрол за Беларус, ако пропуснат крайния срок 31 декември за сключване на споразумение.

Двете държави спорят за различни въпроси относно доставките на петрол през 2020 г., но най-големите противоречия са за цената.

Руските петролни компании не са подготвили документите за доставка за Беларус от 1 януари и вече са пренасочили доставките към други дестинации, обявиха двама източници, запознати със ситуацията. Компаниите са пренасочили 2 милиона тона суров петрол към руски пристанища и вътрешния пазар за януари вместо за Беларус.

В понеделник Путин проведе телефонен разговор с Лукашено. Те са обсъдили доставките на газ и петрол, но не са постигнали споразумение. Двамата лидери са се съгласили да се срещнат в средата на януари 2020 г., ако е необходимо.